Szkolenie buduje kompetencje do pracy w zakresie diagnozy i terapii jedzenia u dzieci, które mają motoryczne problemy na etapie rozszerzania diety.
Prowadzące:
zielony mgr Agata Zielska - oligofrenopedagog, neurologopeda, logopeda, terapeuta Integracji Sensorycznej.
zielony mgr Ewelina Kaszubowska – pedagog, logopeda, neurologopeda.

Pracujemy z noworodkami i niemowlętami prezentującymi problemy związane z karmieniem, a także z dziećmi z trudnościami w przyjmowaniu pokarmów drogą doustną (refluks, sonda, PEG). Wspieramy rodziców w procesie rozszerzania diety. Na co dzień można nas spotkać w Śląskim Centrum Niemowlaka ‘guguhopla’. Współpracujemy z oddziałem Patologii i Intensywnej Opieki Medycznej Noworodka w Szpitalu  Wielospecjalistycznym w Gliwicach.

Na szkolenie zapraszamy:
zielony logopedów/neurologopedów pracujących z niemowlętami
zielony terapeutów pracujących w ramach wczesnej interwencji

Ramowy program szkolenia:
1. Anatomia i fizjologia jedzenia - struktury biorące udział w jedzeniu, połykanie, nerwy czaszkowe.
2. Normatywny rozwój umiejętności jedzenia - rozwój ruchowy a jedzenie, ślinienie, rozwój pracy żuchwy, policzków, języka oraz warg.
3. Rozszerzanie diety w świetle najnowszych wytycznych.
4. Pozycjonowanie na czas posiłku.
5. Diagnoza motorycznych umiejętności dziecka w aspekcie jedzenia - przegląd dostępnych narzędzi, propozycje własne.
6. Motoryczna terapia jedzenia - algorytm postępowania w przypadku dysfunkcji i trudności, m. in. gryzienia, żucia, ruchów lateralnych, domykania warg, asymetrycznej pracy obszaru orofacjalnego, krztuszenia, problemów z piciem ze słomki i kubeczka.

Termin: 16.11.2024, miejsce: Katowice
Cena: 600 zł

Regulamin: regulamin szkoleń

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia Motoryczna terapia jedzenia