Ułatwienia dostępu

Celem szkolenia jest zapoznanie uczestników z istotą selektywnego jedzenia u dzieci oraz koncepcjami i założeniami standardów terapii tej grupy pacjentów.
Szkolenie ma na celu wyposażenie uczestników w niezbędną wiedzę i umiejętności, które są niezbędne do realizowania terapii z dziećmi jedzącymi selektywnie.

Instruktor szkolenia:
zielony Marta Baj-Lieder: logopedka wczesnej interwencji, terapeutka miofunkcjonalna (AOMT), terapeutka Integracji Sensorycznej, terapeutka karmienia, terapeutka metody SOS Approach to Feeding. Międzynarodowa Instruktorka metody Butejki, terapeutka metody ETTHNO w podejściu Esther de Ru, instruktorka masażu Shantala. Ukończyła liczne szkolenia z zakresu terapii karmienia w Polsce, UK i Grecji. Od lat specjalizuje się głównie w terapii karmienia dzieci, które jedzą wybiórczo, mają zaburzenie ARFID, mają trudności z przyjmowaniem pokarmów lub odmawiają jedzenia w ujęciu responsywnym. Autorka artykułów i książek dla specjalistów, rodziców i dzieci. Współzałożycielka Szkoły Terapii Karmienia Od Pestki do Ogryzka, współwłaścicielka Wydawnictwa Pestka i Ogryzek, właścicielka Centrum Terapii Logop. Prywatnie wielka fanka jogi, podróży i fotografii.

Do udziału w kursie zapraszamy:

zielony Logopedów, neurologopedów
zielony Terapeutów integracji sensorycznej
zielony Pedagogów
zielony Fizjoterapeutów
zielony Lekarzy

Ramowy program szkolenia – (6 godzin lekcyjnych)

Kształtowanie się nawyków żywieniowych/preferencji żywieniowych
zielony Selektywne jedzenie- definicja
zielony Cechy temperamentu związane z selektywnym jedzeniem
zielony Przyczyny selektywnego jedzenia
zielony Rodzaje selektywnego jedzenia
zielony Zachowanie jako objaw
- Odmowa podejścia do stołu
- Uciekanie od stołu
- Niechęć do samodzielnego jedzenia
- Odruch wymiotny
- Potrzeba oglądania TV w czasie posiłku
zielony Zaburzenia/choroby współwystępujące z selektywnym jedzeniem
zielony Praca z dzieckiem jedzącym wybiórczo- podejście interdyscyplinarne
- Terapia krok po kroku
- Terapia- zmiany w domu
- Placówka przedszkolna (współpraca, zalecenia)
- Jak wprowadzać nowe pokarmy?
- Jakich błędów nie popełniać, czyli o pułapkach, w które wpadają rodzice
- Kiedy terapia nie przynosi efektów…
- Cele długoterminowe i krótkoterminowe
- Wsparcie w ograniczaniu dystraktorów (tv) w czasie posiłku
zielony O wpływie presji na zachowania żywieniowe dzieci
- Źródła presji
- Rodzaje presji
- Konsekwencje presji
zielony Konsekwencje selektywnego jedzenia
zielony Style karmienia prezentowane przez rodziców
zielony Jak i czy zachęcać do próbowania?
zielony Interakcja bezpośrednia i pośrednia
zielony Wielozmysłowe próbowanie
zielony Struktura posiłku na przykładzie dzienniczków żywieniowych
zielony Q&A

Termin kursu: 30.11.2025, miejsce: Katowice
Cena kursu: 690 zł

Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia Selektywne jedzenie- przyczyny, przebieg i konsekwencje