right konf podsumowanie

Zaburzenia odżywiania u dzieci (PFD), Zaburzenia unikania pokarmów (ARFID), Wybredne niejadki (PE) jak rozróżnić:

Zagadnienia programowe
zielony Zaburzenia odżywiania u dzieci (PFD)
zielony Zaburzenia unikania pokarmów (ARFID)
zielony Wybredne niejadki (PE)
1. Czy trudności w nabywaniu kompetencji żywieniowych są wyzwaniem terapeutycznym? Perspektywa terapeuty praktyka
2. Ssanie i pokarmy stałe (z czym to się je ?)
3. Oddziaływanie terapeutyczne
4. Rola rodzica dziecka: jego komfort i wzmacnianie kompetencji
5. Jemy czy nie jemy ? Jak jemy ?: od urodzenia do wieku przedszkolnego
6. Omówienie kwestii związanych z występowaniem dysfagii
7. Praca z pacjentem demonstracja ?
8. Pytania i odpowiedzi…..(dyskusja)

Szkolenie poprowadzi:
zielony mgr Katarzyna Padula – neurologopeda, Ndt-Bobath Tutor SLT, nauczyciel NDT-Bobath w zakresie logopedii

• w 2001 ukończyła studia na Akademii Bydgoskiej (aktualnie Uniwersytet im. Kazimierza Wielkiego) w Bydgoszczy na kierunku pedagogika ze specjalnością logopedyczną

• jest członkiem Polskiego Związku Logopedów, Polskiego oraz członkiem Zarządu Polskiego Stowarzyszenia NDT-Bobath. Jest także członkiem EBTA (European Bobath Tutors Association) oraz ESSD (European Society of Swallowing Disorders)

W pracy stawia na praktykę opartą o aktualną wiedzę medyczną. Preferuje pracę w zespole: lekarz, fizjoterapeuta, neurologopeda. Pacjenci to wcześniaki ale te, które wymagają interwencji i tylko te. Także dzieci z chorobami o podłożu neurologicznym, wadami wrodzonymi, genetycznymi, metabolicznym a także z komponentą ASD. Na kursach NDT-Bobath zarówno podstawowych jak i Baby, towarzyszyła Instruktorom i Senior Instruktorom polskim i zagranicznym: Aleksandrze Ładzie, Dore Blom (Grecja), Marlenee D’Hondt (Belgia), Sheri Rabino (Izrael). Nawiązała współpracę z Erin Ross (Stany Zjednoczone) twórczynią SOFFI, metody oceny karmienia wcześniaków.

Koszt szkolenia: 450 zł
Termin szkolenia: 04.11.2023, miejsce: Katowice
Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia Zaburzenia karmienia i odżywiania u dzieci