Jeśli chcesz pracować z noworodkiem i niemowlęciem, zapraszam na szkolenie "Niemowlak u logopedy, część I. Opieka logopedyczna nad niemowlęciem – wprowadzenie".

Instruktor szkolenia:
zielony dr Marzena Machoś – logopeda, specjalistka wczesnej logopedii klinicznej.

Doktor Marzena Machoś jest zwolennikiem holistycznego podejścia do procesu terapii dziecka niemówiącego. Szkolenie prezentuję strategię wyrosłą na gruncie wieloletnich doświadczeń w pracy z dziećmi z problemami w komunikowaniu się. Warsztatowa prezentacja budowania fundamentalnych zachowań komunikacyjnych u dziecka stanowi podejście eklektyczne, którego bazą jest normatywny rozwój funkcji poznawczych zdrowego dziecka. Niewątpliwą zaletą prezentowanego podejścia jest stosowanie w czasie terapii przedmiotów codziennego użytku.

Dr Machoś jest autorką licznych artykułów, Kart Diagnozy Neurologopedycznej Niemowlęcia, programu stymulacji komunikacji dla małych dzieci, autorką pierwszego polskojęzycznego programu z zakresu dogoterapii i komunikacji, Kart obserwacji bazowych umiejętności komunikacyjnych i poradników Od zabawy do mówienia i Dla oczka i uszka, pierwsze dźwięki maluszka. Wykładowca
na studiach podyplomowych na kilku uczelniach wyższych.

Do udziału w szkoleniu zapraszamy:
zielony Logopedów i  neurologopedów,
zielony Fizjoterapeutów,
zielony Terapeutów zajęciowych,
zielony Lekarzy

Dowiesz się:
zielony Jak przeprowadzić logopedyczną diagnozę niemowląt (autorskie karty oceny).
zielony Jak ocenić i zrozumieć odruchowe reakcje oralne.
zielony Jak ocenić i od strony logopedycznej wspierać karmienie piersią.
zielony Jak ocenić i od strony logopedycznej wspierać karmienie butelką.
zielony Jak dobrać butelkę i smoczek dla dziecka karmionego alternatywnie.
zielony Jak wygląda mechanika ssania.
zielony Jak obliczać rytm ssania.
zielony Jakie są różnice w mechanice ssania u wcześniaków i dzieci urodzonych o czasie.
zielony Czym jest centralny generator wzorca ssania i jaka jest różnica pomiędzy ssaniem odżywczym, a ssaniem nieodżywczym.
zielony Jakie są opinie na temat używania smoczka.
zielony Na czym polega ocena wędzidełka języka u niemowląt na podstawie kwestionariuszy anglojęzycznych i literatury polskiej
zielony Dowiesz się, jak wygląda „logopedyczny kalendarz niemowlęcia"

Termin: 15.06.2024, miejsce: Katowice

Regulamin: regulamin szkoleń