Umiejętność oceny badań z zakresu diagnostyki obrazowej i radiologii w sferze badań MRI, CT, RTG oraz USG ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia skutecznej diagnozy pacjenta a co za tym idzie opieki nad pacjentem. Większość specjalistów terapii chorób kręgosłupa uczy się tej umiejętności w sposób nieformalny i nieusystematyzowany zazwyczaj podczas codziennej pracy i praktyki klinicznej. W rezultacie osoby powielają swoje błędy co może się przedłożyć na błędną diagnozę i terapię pacjenta.

Często wielu z Państwa woli samemu czytać badania obrazowe swoich pacjentów niż polegać wyłącznie na „oficjalnym” raporcie radiologa.  Jednak w przeciwieństwie do lekarzy radiologów przeszkolonych do systematycznej oceny badań obrazowych, bardziej prawdopodobne jest, że będziemy oceniać obrazy w mniej uporządkowany sposób i polegać na naszej selektywnej wiedzy anatomicznej i doświadczeniu, co może nie być najskuteczniejszą metodą. Rozwiązaniem tego problemu jest seria webinariów, które pomoże nauczyć Państwa jak systematycznie oceniać i interpretować badania obrazowe kręgosłupa.

Szanowni Państwo chociaż istnieje wiele kursów, które koncentrują się na obrazowaniu kręgosłupa,  ta seria wyróżnia się tym, że przekazywana wiedza jest przez lekarza radiologa zajmującego się tylko i wyłącznie diagnostyką obrazową układu kostno-stawowego, członka  Europejskiego Towarzystwa Układu Kostno-Stawowego, twórcy sekcji diagnostyki obrazowej przy PTF oraz autora jedynego podręcznika z zakresu radiologii i diagnostyki obrazowej w fizjoterapii i rehabilitacji uznanego w Polsce jak i za granicą m.in. w Szwajcarii, UK, Irlandii, który powstał przy współpracy z pracownikami naukowymi Uniwersytetu Medycznego w Bern, Szwajcaria, Uniwersytetu Medycznego w Dreźnie, Niemcy, Uniwersytetu Medycznego W Brunszwiku, Niemcy, Jagiellońskiego Uniwersytetu Medycznego w Krakowie, Polska i innych.

Prowadzący webinar:
zielony Dominik Sieroń - lekarz, ekonomista, doktor nauk medycznych. Studia medyczne ukończył na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach, studia ekonomiczne z zakresu public relations na Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego w Katowicach oraz menedżerskie z zakresu zarzadzania jednostkami służby zdrowia na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Studiował również medycynę na Christian-Albrechts-Medical University Kiel w Niemczech. Autor wielu publikacji krajowych i zagranicznych z dziedziny medycyny, marketingu medycznego. Współautor jednego z pierwszych druków zwartych traktującym o zastosowaniu PR w służbie zdrowia. Twórca podręcznika z zakresu diagnostyki obrazowej skierowanego do fizjoterapeutów i rehabilitantów oraz bestselerowej serii podręczników dla lekarzy Lepetytorium. Redaktor i autor książki pt.:” Urazy i kontuzje treningu siłowego i fitness “. Prezes sekcji diagnostyki obrazowej i radiologii przy PTF. Pracował i praktykował na wielu uniwersytetach medycznych m.in.   Carl Gustav Carus University Hospital Dresden, The University of Aberdeen, Medical University of Graz, Medical Ruhr-University Bochum. Obecnie pracuje w szpitalu Tifenau Uniwersytetu Medycznego w Bernie w Szwajcarii zajmując się na co dzień diagnostyką obrazową i radiologią interwencyjną oraz prowadzi zajęcia ze studentami.

Termin szkolenia: 14.07.2020 godz. 19.00
Cena webinaru: 99 zł

Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia Diagnostyka obrazowa kręgosłupa w odniesieniu dyskopatii i kręgozmyku