W dniach 17-19 lutego odbyło się szkolenie „Analiza rozwoju ruchowego dziecka w pierwszym roku życia”. Celem kursu było przekazanie wiedzy i umiejętności oceny rozwoju dziecka w 1. roku życia w oparciu o idealną motoryczną ontogenezę.

W trakcie szkolenia zostały omówione zagadnienia świadczące o zaburzeniach koordynacji nerwowej oraz pokazane możliwości terapeutyczne w oparciu o uznane koncepcje neurorozwojowe. Szkolenie poprowadziła dr Małgorzata Fuchs, dr nauk o kulturze fizycznej, specjalista fizjoterapii, wykładowca na Wydziale Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej, certyfikowany terapeuta i nauczyciel Metody Vojty oraz certyfikowany terapeuta metody NDT-Bobath. Absolwentka licznych szkoleń dotyczących fizjoterapii małego pacjenta.
Kurs ten odbył się po raz pierwszy, ale jesteśmy przekonani, że nie ostatni, ponieważ uzyskał bardzo wysokie noty w ankietach ewaluacyjnych. Na pytanie, co najbardziej podobało się w czasie kursu, uczestnicy odpowiadali:

• Doświadczenie i zaangażowanie p. dr Fuchs prowadzącej szkolenie, umiejętność przekazania wiedzy, ćwiczenia praktyczne z dziećmi.
  • Praktyczne i bardzo dokładne oraz szczegółowe podejście do tematu.
  • (...) duża ilość konkretnych informacji.