17 listopada w Centrum In Corpore w Katowicach w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Wcześniaka odbyła się konferencja pod hasłem "Wczesna interwencja specjalistyczna gwarancją optymalnego rozwoju dziecka".

W konferencji wzięli udział rodzice, terapeuci, pielęgniarki i położne. Po słowie wstępnym Prezes Fundacji In Corpore dr Iwony Sosnowskiej-Wieczorek pierwszy wykład wygłosiła dr Katarzyna Wojaczńska-Stanek, neurolog dziecięcy. Po niej głos zabrała dr Mariola Czajkowska, położna, opowiadając o roli położnej w pierwszym okresie życia przedwcześnie urodzonego dziecka. Następnie logopedki pracujące w In Corpore, mgr Karolina Lazarowska-Mielnik i mgr Maria Runowska, przybliżyły słuchaczom zagadnienia logopedycznej oceny noworodków. Mgr Agnieszka Wosz, psycholog, opowiedziała o skali NBAS jako narzędziu, które pozwala rodzicom zrozumieć zachowanie noworodków. Tematem wystąpienia kolejnej z terapeutek In Corpore, mgr Pauliny Biel, było zabezpieczenie narządu ruchu w pierwszych miesiącach życia dziecka. Psycholog dr Justyna Trepka-Starosta wygłosiła prelekcję na temat trudów i wyzwań rodzicielstwa.
Dziękujemy wszystkim prelegentom za ciekawe wykłady, a gościom za przybycie.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z konferencji.

Zachęcamy również do wysłuchania wywiadu z dr Iwoną Sosnowską-Wieczorek, która rano w dniu konferencji gościła w Polskim Radiu Katowice.