W dniach 14-15 maja odbyło się szkolenie na temat zaburzeń przetwarzania słuchowego (APD). Zaburzenia przetwarzania słuchowego to inaczej problemy ze słyszeniem części dźwięków mimo prawidłowego słuchu. Kurs miał na celu przekazanie teoretycznej i praktycznej wiedzy, jak pracować z dzieckiem z APD. Uczestnicy zostali zapoznani z zagadnieniami dotyczącymi diagnozy zaburzeń przetwarzania słuchowego, poznali definicję APD, etiologię i objawy tego zaburzenia. Dowiedzieli się także, jakie są trudności związane z prawidłową diagnozą, jakie są podobieństwa i różnice między APD a innymi zaburzeniami rozwojowymi. Uczestnicy poznali rodzaje terapii i ich przeznaczenie w zależności od rodzaju problemów dziecka oraz miejsca, gdzie oddziaływania terapeutyczne są realizowane (dom, szkoła). Poznali też rolę specjalistycznych treningów słuchowych.
Kurs prowadziła Katarzyna Rychetsky, pedagog korekcyjny i wczesnoszkolny, terapeuta. National Director For Poland metody Indywidualnej Stymulacji Słuchu Johansena– IAS , terapeutka Bilateralnej Integracji i trenerka tej metody.