W dniach 19-20 lutego odbyło się szkolenie prowadzone przez dr Annę Regner, którego celem było nabycie praktycznych umiejętności wczesnego wspomagania rozwoju odruchowej motoryki ustno-twarzowej i terapii sensomotorycznej. Dr Anna Regner to neurologopeda, nauczyciel akademicki, Kierownik Podyplomowych Studiów Studiów „Wczesna Interwencja i Wspomaganie Rozwoju Małego Dziecka” oraz konsultant ds. nauki i wykładowca na Studiach Podyplomowych z Neurologopedii i Logopedii Klinicznej Wrocławskiej Akademii Medycznej. Dr Anna Regnder jest terapeutą bazującym na neurosensomotorycznych metodach rozwojowych oraz międzynarodowym instruktorem masażu niemowlęcego Petera Walkera oraz terapeuta metody Castillo Moralesa i Terapii Czaszkowo-Krzyżowej.
W czasie szkolenia uczestnicy poznali ogólne założenia terapii ustno-twarzowej oraz podstawowe zagadnienia dotyczące układu kostnego, mięśniowego i nerwowego obszaru ustno-twarzowego. Nauczyli się między innymi technik manualnych regulujących nieprawidłowe napięcie łańcuchów mięśniowych, wybranych ćwiczeń oddechowych regulujących fazy wdechową i wydechową, masażu ustno-twarzowego z uwzględnieniem obszarów sensomotorycznych, poznali niektóre techniki korygujące dysfunkcje połykania, ssania, gryzienia i żucia.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć ze szkolenia.