Pamiętacie chłopca z Ukrainy, o którym pisaliśmy kilka miesięcy temu?  -  Pomagamy dzieciom z Ukrainy
Kolejny raz Nazar przyjechał do Polski, tym razem był u nas przez 10 dni (12 - 22 stycznia). Dzięki środkom przeznaczonym przez Fundację Mosinga Nazar miał możliwość uczestniczenia w intensywnej rehabilitacji ruchowej oraz logopedycznej. Fizjoterapeuci pracujący z chłopcem wykorzystywali nowoczesny sprzęt rehabilitacyjny, taki jak kombinezon Dunag czy NF-Walker. NF-Walker to urządzenie umożliwiające dzieciom nie tylko możliwość swobodnego ruszania się w pozycji pionowej, ale stwarzające także warunki do stania i chodzenia. Nazar korzystał z niego dzięki uprzejmości i wsparciu firmy EO - Funktion. Chłopiec uczestniczył także w innowacyjnej terapii metodą Tomatisa.
Każdy terapeuta był bardzo zaangażowany w terapię Nazara. Pomimo mroźnej pogody wszyscy gorąco mu kibicowali i ciężko pracowali razem z nim, żeby mógł zasmakować radości samodzielnego chodzenia. Jak widać na filmie, efekty pracy są rewelacyjne - Nazar chodzi! Cały czas trzymamy kciuki za tego dzielnego chłopca.

A oto podziękowania napisane przez mamę i babcię Nazarija.

Nazar w najnowszym wydaniu programu "Aktualności" w TVP Katowice (20 stycznia 2016). Początek reportażu: 13:08.

wiadomosci