Z przyjemnością informujemy, że dzięki ddziałaniom Fundacji In Corpore dzieci będące pod opieką Centrum w Katowicach, Dąbrowie Górniczej i Częstochowie (realizujące program Wczesnego Wspomagania Rozwoju, Rehabilitacji Słuchu i Mowy, rehabilitacji Wzroku, Rehabilitacji Wieku Rozwojowego) mogły w listopadzie i grudniu skorzystać z bezpłatnych konsultacji z dietetykiem. Mgr Łukasz Dudek jest dietetykiem, ukończył studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Celem jego pracy jest tworzenie diet, propagowanie zdrowego stylu odżywiania oraz edukacja żywieniowa dzieci i dorosłych – zwłaszcza kobiet w ciąży i karmiących. Dietetyka jest jego pasją od lat, swoją wiedzę opiera na źródłach naukowych, a w pracę wkłada maksimum zaangażowania.

Dietetyk spotykał się z naszymi podopiecznymi regularnie przez kilka ostatnich sobót. Przez ten czas z jego porad skorzystało około trzydziestu dzieci.
W czasie konsultacji pomagał dobrać odpowiednią dietę i stworzyć jadłospisy ustalone dla każdego indywidualnie na podstawie wywiadu żywieniowego. Wywiad uwzględniał choroby, zażywane leki oraz preferencje i nawyki danej osoby. W przypadku dzieci ważne jest takie zaplanowanie jadłospisu, żeby przemycić wartościowe produkty w lubianej przez dziecko formie.

Dbanie o prawidłową dietę i dobrą jakość kupowanych produktów staje się podwójnie ważne, kiedy przygotowujemy posiłki dla dzieci, ponieważ po pierwsze, musimy dbać o dostarczenie odpowiednich substancji w odpowiednich ilościach, żeby mogły się prawidłowo rozwijać, a po drugie, kształtujemy w nich nawyki żywieniowe, które zostaną z nimi przez całe życie.
Warto więc od najwcześniejszych lat zadbać o prawidłową dietę naszych dzieci – to najcenniejsze i najprostsze, co możemy im dać.
Dlatego bardzo dziękujemy Panu Łukaszowi Dudkowi za zaangażowanie i cheć podzielenia się swoją wiedzą z naszymi podopiecznymi i ich rodzicami.