05.10.2013r. o godz. 14.30 odbyło się uroczyste otwarcie nowej siedziby Centrum Diagnostyki i Terapii In Corpore, która mieści się przy ul. Bażantów 2 w Katowicach.

Zaproszeni goście , którzy bardzo licznie przybyli na uroczystość zapoznali się z możliwościami naszego Centrum. Wszyscy zatrudnieni specjaliści zaprezentowali swoje metody pracy z dzieckiem o specjalnych potrzebach edukacyjnych,odpowiadając na szereg pytań. Przestrzenne sale i gabinety, wyposażone w nowoczesny sprzęt diagnostyczny i terapeutyczny zapewniający wysoką jakość usług oferowanych przez ośrodek -wzbudził zachwyt zaproszonych gości.

Uroczystość otwarcia nowego lokum rozpoczęła Dyrektor Ośrodka dr Iwona Sosnowska – Wieczorek, która przywitała gości i zapoznała ich z naczelną zasadą Centrum Incorpore -polegającą na idei holistycznego podejścia do pacjentów Ośrodka , poprzez skupienie w Centum specjalistów z różnych dziedzin medycyny , pedagogiki , psychologii i fizjoterapii .

Następnie głos zabrał prof. dr hab. n. hum. Zbigniew Tarkowski , który wygłosił wykład inauguracyjny pt.” Interdyscplinarnść procesu diagnostyczno - terapeutycznego a stymulacja rozwoju jednostki „ Pan profesor zwrócił szczególną uwagę na fakt , iz ośrodek nasz jest prekursorem wśród placówek diagnostyczno -terapeutycznych ze względu na wdrażanie w życie idei interdyscyplinarności w organizacji pracy .   Następnie głos zabrali: poseł na Sejm Marek Plura, Wicemarszałek Województwa Mariusz Kleszczewski, wiceprezydent Miasta Katowice Marcin Krupa, konsultant wojewódzki do spraw neurologii dziecięcej dr. hab. n. med. Ewa Emich - Widera, konsultant wojewódzki do spraw fizjoterapii dr hab. Krzysztof Gieremek.

Pozostała część tak uroczystego dnia upłynęła pod postacią kuluarowych spotkań gości, na których czekała niespodzianka kulinarnych rozkoszy.

Otwarcie Centrum In Corpore 2 września 2011

2 września 2011 r. o godz. 10:00 w domu lekarza w Katowicach przy ul. Grażyńskiego odbyła się międzynarodowa konferencja "Nowe obszary w terapii i edukacji" sponsorowana przez firmę Med-EL. Konferencja stanowiła pierwszą część uroczystości oficjalnego otwarcia naszego Centrum.

Wśród prelegentów mieliśmy przyjemność zobaczyć i wysłuchać znakomitych gości z kraju i zagranicy. Z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie przyjechał do nas prof. zw. dr hab. Zbigniew Tarkowski, Kraków reprezentowała prof. dr hab. Aniela Korzon, Uniwersytet Śląski w Katowicach prof. zw. dr hab. Adam Stankowski, Austrię reprezentowała inż. dypl. Angelika Heinze, przedstawicielka Firmy Med-el. Swoimi doświadczeniami z pracy diagnostycznej i terapeutycznej dzielili się z uczestnikami konferencji znakomici lekarze, pedagodzy, psycholodzy i logopedzi: dr n. med. Katarzyna Wojaczyńska-Stanek, lek. med. Jolanta Surmacz Kampa, dr n. hum. Iwona Sosnowska-Wieczorek, dr n.hum. Dariusz Dziuba, mgr Jadwiga Gluźniewicz, lek.med., mgr Paweł Dobrakowski, mgr Jerzy Wolny, mgr Paweł Tendera, mgr Iwona Wielesiewicz, mgr Katarzyna Golędzinowska.

Konferencję prowadziła Dyrektor Kolegium Nauczycielskiego w Gliwicach oraz Wiceprezes Fundacji "In Corpore" mgr Maria Flanczewska-Wolny.

Wśród słuchaczy gościliśmy pracowników Uniwersytetu Śląskiego oraz Kuratorium Oświaty w Katowicach: Prof.zw. dr hab. Stanisława Juszczyka, dr Justynę Trepkę - Starostę, mgr Ewę Fiedziukiewicz, mgr Iwonę Kapczyńską, mgr Aleksandrę Radzioch - Dzienis.