Z okazji Międzynarodowego Dnia Wcześniaka Fundacja In Corpore wraz z Centrum Diagnostyki i Terapii In Corpore zorganizowała bezpłatne wielospecjalistyczne konsultacje medyczne i terapeutyczne oraz na warsztaty terapeutyczne dla przedwcześnie urodzonych dzieci oraz ich rodziców. Warsztaty odbyły się w sobotę 14 listopada w godzinach 9.00 - 14.00.

Dzieci mogły skorzystać z bezpłatnych konsultacji medycznych i spotkać się z neurologiem, kardiologiem oraz otolaryngologiem. Mogły także skorzystać z bezpłatnych badań słuchu.
Do dyspozycji dzieci i ich rodziców byli także terapeuci na co dzień pracujący w Centrum In Corpore - psycholog, fizjoterapeuta, terapeuta integracji sensorycznej oraz neurologopeda, którzy pomagalli rodzicom rozwiać wątpliwości dotyczące rozwoju ich pociech.

Dzieci od 3 roku życia wzięły udział w warsztatach Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne i wraz z rodzicami mogły się przenieść do wspaniałego świata wspólnej zabawy. Zajęcia z choreoterapii zafascynowały wszystkich magią muzyki i tańca.

Szczególnym partnerem niniejszego przedsięwzięcia jest Szpital Specjalistyczny nr 2 w Bytomiu, będący wiodącą placówką w regionie ratującą życie wcześniaków, który jak co roku obchodzi Bytomski Dzień Wcześniaka, by wspierać rodziców w rozwiązywaniu codziennych problemów związanych z opieką nad wcześniakiem. Utworzył on Bytomską Szkołę Świadomego Rodzicielstwa, prowadzi gazetkę szpitalną „Klinika" poruszającą problemy wcześniaków, kangurowania, karmienia i sprawy związane z opieką nad dzieckiem w szpitalu i po wyjściu do domu.
Patronem akcji jest TVP Katowice.

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć z tego wydarzenia:

Zapraszamy również do obejrzenia relacji z Dnia Wcześniaka nakręconej przez TVP Katowice:

2015-dzien wczesniaka-film

Relacja z Dnia Wcześniaka w Centrum In Corpore w Częstochowie w programie informacyjnym "Kurier" w Telewizji NTL (w drugiej połowie programu):

2015-11-dzien wczesniaka film2

Relacja z akcji bezpłatnych konsultacji terapeutycznych zorganizowanych przez Fundację "In Corpore" wraz z Centrum Diagnostyki i Terapii "In Corpore" w Częstochowie z okazji Dnia Wcześniaka. Reportaż został nagrany przez TV Orion.

2015-11-dzien wczesniaka film

Wywiad z dr Iwoną Sosnowską-Wieczorek, Dyrektorem Centrum Diagnostyki i Terapii In Corpore, oraz dr Heleną Sławską ze Szpitala Specjalistycznego nr 2 w Bytomiu. Wywiad został wyemitowany 17.11. w programie "Studio Telewizyjna 1" TVP Katowice (od 3. minuty):

2015-dzien wczesniaka-film2