W dniach 14-15 listopada odbył się drugi moduł warsztatów "Diagnostyka i terapia neurologopedyczna zaburzeń funkcji oralnych, związanych z dysfunkcją pasażu pokarmowego oraz symptomatologią dysfagii". Warsztaty miały na celu rozszerzenie wiedzy zdobytej na module pierwszym, dotyczącym samodzielnej diagnostyki neurologopedycznej i programowania terapii w obszarze zaburzeń funkcji oralnych u pacjentów do 1 roku życia.
Instruktor prowadzącym była dr Aleksandra Łada - neurologopeda kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, Specjalista NDT SLT Senior Tutor oraz Konsultant Kliniczny.

Warsztaty skierowane były do logopedów i neurologopedów, a także lekarzy, fizjoterapeutów, pedagogów specjalnych i psychologów pracujących z dziećmi z niepełnosprawnością.

Program warsztatów obejmował następujące zagadnienia:
zielony Patofizjologia orofacjalna;
zielony Zaburzenia przebiegu reakcji odruchowych – badanie, obserwacja kliniczna;
zielony Stymulacja funkcji ssania – zajęcia praktyczne;
zielony Treningi korekcji terapeutycznej w ramach żywienia terapeutycznego i leczenia żywieniowego (aktualne standardy kliniczne);
zielony Wspomagania oralne i pozycjonowanie – zajęcia praktyczne;
zielony Rozwiązywanie problemów klinicznych w obszarze zaburzeń żywienia u niemowląt z obciążonym wywiadem neurologicznym lub z grupy ryzyka.

Warsztaty zakończyły się dyskusją panelową.
Zapraszamy do objerzenia zdjęć z tego szkolenia.