right konf podsumowanie

Jak wykorzystać terapeutyczną moc ciastoterapii w pracy z dziećmi wspierając wszechstronnie ich rozwój poprzez zabawę” - Licencjonowany kurs edukatorów ciastoterapii.

Cel szkolenia:
Celem ciastoterapii jest wspomaganie wszechstronnego rozwoju dziecka poprzez zabawę oraz pomoc dzieciom i opiekunom w trudnościach, z jakimi borykają się niektóre dzieci, jak neofobia żywieniowa czy trudności w budowania relacji czy brak wiary we własne możliwości oraz inne problemy wychowawcze. Ciastoterapia to cykl zabaw kulinarno-manualnych, które procentują lepszym rozwojem fizycznym, psychicznym i społecznym dziecka. Udział dzieci w takich warsztatach owocuje rozwojem sprawności manualnej i motoryki małej oraz lepszą integracją sensoryczną. Wspólna kreatywna zabawa z dziećmi ma ogromną moc terapeutyczną. Pomaga w komunikacji z dziećmi, działa wyciszająco i pomaga dzieciom w koncentracji oraz nabyciu wielu praktycznych umiejętności (jak logiczne myślenie, planowanie, odczytywanie instrukcji, kreatywność, czy umiejętność liczenia)

Informacja o wykładowcy:
zielony Magdalena Przybylka  - dietetyk, Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, autorka Akademii Ciastoterapii, kursu z gotowymi scenariuszami i materiałami ułatwiającymi specjalistom pracę z dziećmi bez żmudnych i pracochłonnych przygotowań. Od ponad 10 lat współpracuje blisko z pedagogami i nauczycielami w podnoszeniu ich kompetencji zawodowych i wspieraniu ich w rozwoju potencjału dzieci. Jako dietetyk i szkoleniowiec przeszkoliła już ponad 120 edukatorów, którym z sukcesem udało się wdrożyć nowe umiejętności w swoją prace z dziećmi i wspierać m.in.: rozwój sensoryczny i manualny dzieci.

Program szkolenia
TEORIA – Terapeutyczna moc zabaw kulinarnych
1. Podstawy zdrowej diety
2. Jak warsztaty kulinarne pomagają wychować smakosza
3. Dlaczego edukacja kulinarna i żywieniowa jest tak istotna dla dzieci
4. Terapeutyczna moc ciastoterapii
5. Nauka i rozwój poprzez zabawę
6. Food for Thought – znajomość symbolicznego znaczenia jedzenia i nawyków

PRAKTYKA – Ciastoterapia w praktyce – co, jak i kiedy
1. Jak piec zdrowiej i jakie składniki warto używać a jakich unikać
2. Zabawy manualno-ruchowe w praktyce
3. Jak się przygotować do zajęć aby było bezpiecznie i spokojnie
4. Jak prowadzić zajęcia aby było ciekawie, zabawnie i edukacyjnie zarazem
5. Metodyka prowadzenia zajęć Ciastoterapii
6. Niezbędnik do prowadzenia zajęć (checklisty, materiały, scenariusze, przelicznik excel,
skrypty zabaw)

Do kogo jest adresowane szkolenie
Do wszystkich profesjonalistów posiadających kwalifikacje do pracy z dziećmi w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, w tym do nauczycieli, pedagogów, logopedów, psychologów, opiekunów i ich asystentów. A także do terapeutów, nauczycieli specjalnych i dyrektorów przedszkoli i innych placówek opiekuńczych lub wychowawczych. Do profesjonalistów pracujących z dziećmi, którzy chcą wzbogacić swoją ofertę lub swoje warsztaty w  zajęcia ciastoterapii.

Dlaczego warto wprowadzić zajęcia ciastoterapii do pracy z dziećmi:
zielony Nauczysz się jak prowadzić ciekawe zajęcia kulinarno-manualno-ruchowo-edukacyjne dla dzieci i dlaczego ciastoterapia to kluczowy element dla prawidłowego rozwoju dzieci i jak ją wprowadzić w grupie dzieci, z którymi pracujesz
zielony Poznasz podstawy zdrowej diety i jak zdrowo wyczarować słodkie pyszności oraz poznasz interaktywne zabawy manualno-ruchowe z warzywnym bohaterem
zielony Dostaniesz gotowe scenariusze zajęć i potrzebne narzędzia oraz materiały do poprowadzenia interaktywnych warsztatów dla dzieci, bez stresu i żmudnych oraz pracochłonnych przygotowań
zielony Warsztaty ciastoterapii dla dzieci, podczas których:

1. ROZWIJAMY UMIEJĘTNOŚCI MANUALNE - Doskonalimy rozwój integracji ręka-ręka, ręka-oko, ręka-ucho-oko. Techniki wyrabiania i formowania ciasta to wspieranie rozwoju motoryki precyzyjnej I obniżania napięcia mięśniowego.
2. WSPOMAGAMY ROZWÓJ INTEGRACJI SENSORYCZNEJ - Zajęcia owocują pobudzeniem zmysłów jak węch, smak, wzrok, słuch i dotyk. Zabawa w kuchni wspomaga rozwój sensoryczny dziecka w dwojaki sposób, poprzez pobudzenie wielu zmysłów oraz poprzez zachęcenie dziecka do jedzenia zdrowych dla mózgu posiłków – istotnych w prawidłowym rozwoju sensorycznym.
3. KSZTAŁTUJEMY ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE - Dzieci uczą się preferencji smakowych poprzez bezpośredni kontakt z jedzeniem. Podczas zabawy dziecko zaprzyjaźnia się z produktami, ich teksturą, zapachem i wyglądem. Wzmaga też to jego ciekawość. A satysfakcja z wykonanego zadania jest kolejną zaletą
4. POMAGAMY W BUDOWANU POZYTYWNYCH RELACJI – Wspólne pieczenie z dziećmi owocuje budowanie pozytywnych relacji, komunikacji z innymi oraz wzmacnia pewności siebie u dzieci i wiarę w swoje możliwości. Zajęcia procentują także pozytywnymi relacjami z jedzeniem, otwierając dzieci na nowe smaki podczas luźnej i ciekawej zabawy
5. WSPIERAMY SAMODZIELNOŚĆ DZIECI – ciastoterapia to wspieranie u dzieci koncentracji, kreatywności, logicznego myślenia

Cena szkolenia: 490 zł