right konf podsumowanie

Niezwyle ciekawe webinarium o niekonwencjonalnej metodzie, dającej doskonałe rezultaty w połączeniu z klasyczną terapią logopedyczną.To metoda  wspierająca prawidłowy rozwój dzieci z zaburzeniami mowy, artykulacji i komunikacji. Wykład poprowadzi specjalistka Metody Tomatisa, logopeda i oligofrenopedagog mgr Iwona Wielesiewicz

Zgłoszenia należy dokonać do 05.03.2021. Następnie zostanie do Państwa wysłany link dnia 06.03.2021  z dostępem do webinaru, który będzie aktywny do końca dnia 07.03.2021

Regulamin: regulamin szkoleń

Zapisy poprzez: formularz zgłoszeniowy: Wykorzystanie metody Tomatisa w terapii logopedycznej - webinar

Jeśli chcesz wiedzieć na co zwrócić uwagę w rozwoju mowy i artykulacji dziecka w wieku przedszkolnym, co jest normą a co powinno zaniepokoić, zapraszamy na bezpłatny webinar, który poprowadzi mgr Monika Wróbel - logopeda i surdopedagog z dużym doświadczeniem w pracy z małymi  pacjentami

Regulamin: regulamin szkoleń

Zapisy poprzez: formularz zgłoszeniowy: Głoskowe kalendarium przedszkolaka - webinar

Kurs online Sposób odżywiania się a zachowanie najlepszych parametrów psychicznych i fizycznych ciała nawiązuje do słów - „Jesteś Tym co Jesz „ w obecnej dobie to powiedzenie ma jeszcze głębsze znaczenie. Rozwój nauk o żywieniu, chorobach wynikających z nieprawidłowej diety oraz zaburzenia odżywiania coraz częściej są tematem sympozjów naukowych i rozmów, które toczymy w naszych gabinetach i domach. W czasie kursu online zostaną przedstawione sposoby odżywiania, które będą wpływać na regulację psychiczną i fizyczną ciała.

Webinar poprowadzi:
zielony Ewa Bartelmus - magister fizjoterapii Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Absolwentka studiów podyplomowych z zakresu pedagogiki i dietetyki. Doktorantka Akademii Wychowania Fizycznego w Katowicach. Wykładowca akademicki- AWF Katowice, Wyższa Szkoła Edukacji w Sporcie  Warszawa- Centrum SI. Centrum dydaktyczno-metodyczne InCorpore w Katowicach. Dyplomowany terapeuta z zakresu terapii: neurorozwojowych, SI, psychoterapii, czaszkowo-krzyżowej, masażu oraz kompleksowej terapii przeciwobrzękowej. Prowadząca Centrum Opieki Okołoporodowej i Wczesnodziecięcej przy Szpitalu Ogólnym im. dr Edmunda Wojtyły w Bielsku-Białej. Wykładowca bielskiej Szkoły Rodzenia. Konsultant oddziału ginekologiczno-położniczego w zakresie diagnostyki i usprawniania psychoruchowego kobiet w ciąży, po porodzie oraz noworodków. Prezes Fundacji Metasensoria, która wspiera dzieci oraz młodzież z problemami z zakresu integracji sensorycznej oraz realizuje programy edukacyjne wspierające zdolną młodzież. Autorka 20 publikacji polskich i zagranicznych w czasopismach, w periodykach branżowych związanych z fizjoterapią (m.in. w „Rehabilitacji w Praktyce”), poświęconych terapii kobiet w ciąży, połogu, pielęgnacji i masażu niemowląt.
Prowadząca prywatną akredytowaną placówkę szkoleniową dla fizjoterapeutów i masażystów oraz prywatną praktykę terapeutyczną „Bartmaj” w Bielsku-Białej. Mama Bartka i Mai,  pracująca z małymi pacjentami. Swoje życie i pracę traktuje jako przepiękną podróżą w głąb małego człowieka podczas której odkrywa siebie jako matka i terapeuta.

Cena webinaru: 220 zł
Termin webinaru: webinar jest dostępny w formie do odsłuchu. Po wpłacie pieniędzy dostaniecie Państwo dostęp do webinaru
Miejsce: platforma clikmeeitng

Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia Sposób odżywiania się a zachowanie najlepszych parametrów psychicznych i fizycznych ciała

Webinar poprowadzi:
zielony Anna Maria Pekacka-Egli jest lingwistą klinicznym i prowadzi zespół logopedów w Zuryskich Centrach Rehabilitacji, Klinika Wald (Zürcher RehaZentren, Klinik Wald). Specjalizuje się w dziedzinie dysfagiologii klinicznej, tracheotomii, laryngektomii oraz posiada szerokie doświadczenie w pracy z pacjentami cierpiącymi na dysfagię zarówno na oddziałach intensywnej terapii, o. neurorehabilitacji, o. wczesnej rehabilitacji, o. geriatrycznych, o. pediatrycznych i o. otolaryngologicznych, jak również w obszarze opieki ambulatoryjnej. Od 2012 roku wykonuje aparatywną diagnostyke dysfagii (m.in. FEES , VFSS). Współpracuje z krajowymi i międzynarodowymi partnerami przemysłowymi oraz badawczymi. Jest autorką licznych artykułów oraz szkoleń o tematyce logopedycznej. Zaangażowana w edukację i nauczanie jako wykładowca w szwajcarskich i polskich kolegiach uniwersyteckich (m.in. Hochschule für Heilpädagogik w  Zurychu; Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu), uczestniczy również w nauczaniu podyplomowym. Członek zarzadu Szwajcarskiego Towarzystwa Dysfagii oraz Europejskiego Towarzystwa Dysfagii. Doktorantka na Uniwersytecie Medycznym im. K. Marcinkowskiego w Poznaniu.

1. Higiena jamy ustnej w dysfagii
2. Higiena jamy ustnej u pacjentów z nowotworami w obrębie jamy ustnej, gardła i nosa
3. Higiena jamy ustnej u pacjent z dysfagia (Cele, diagnostyka i ocena jamy ustnej - jak i co oceniamy?, wdrożenie - jak postępować?: podstawy, ułożenie, materiały, procedury)
4. Środki do higieny jamy ustnej - (Zapalenia, Kserostomia, Grzybica, zapalenie błon śluzowych)
5. Diagnostyka i ocena jamy ustnej- jak i co oceniamy?
6. Podstawy higieny jamy ustnej
7. Programy do higieny jamy ustnej
A.    Program pielęgnacji jamy ustnej 1: dla nienaruszonej błony śluzowej, języka
B.    Program pielęgnacji jamy ustnej 2: w przypadku zapalenia błony śluzowej/zakażenia grzybiczego/Xerostomii
C.    Program pielęgnacji jamy ustnej 3: z dodatkowymi ranami/szwami
D.    Program pielęgnacji jamy ustnej 4: dodatkowe wady chirurgiczne /flaps/ kieszonki/ przejścia przetokowe do nosa/szczęki
8. Środki do higieny jamy ustnej - (Zapalenia, Kserostomia, Grzybica, zapalenie blon śluzowych, Bóle, Nalot na języku)
9. Dokumentacja

Termin: 9.02.2021, godzina 20.00 – 22.00
Cena webinaru: 129 zł
Regulamin: regulamin szkoleń

Zapisy poprzez: formularz zgłoszeniowy - Pielęgnacja jamy ustnej w rehabilitacji logopedycznej - Online

Cel webinaru: Celem szkolenia jest zapoznanie z metodami diagnostycznymi dysfagii zarówno u dzieci i dorosłych. Więcej informacji na temat szkolenia znajduje się w programie szkolenia.

1)      Anatomia – Refresher
2)      Połykanie fizjologiczne
3)      Cele diagnostyki dysfagii
4)      Akta medyczne- co i w jaki sposób czytać?
5)      Czynniki wpływające na możliwość prowadzenia badania
6)      Badanie organów
7)      Testowanie/badanie wolicjonalnego odruchu połykania
8)      Test wodny Daniels i jego wrażliwość
9)      Badanie kolejnych konsystencji
10)    Kwestionariusze i skale diagnostyczne dla logopedów i pielęgnujących
11)    Dalsze metody kliniczne: Palpacja, auskultacja cerwikalna, Pulsoxymetr, Fonacja
12)    Wytyczanie celów terapii na podstawie w/w. diagnostyki
13)    Wprowadzenie do diagnostyki obrazowej
14)    Pytania z plenum // Zakończenie

Termin: 16.01.2021, godzina 09.00 – 13.00
Cena webinaru: 380 zł
Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia - Podmiotowe i przedmiotowe metody diagnostyczne dysfagii u dzieci i dorosłych

Ramowy Program Szkolenia:
1.    Covid 19 – co do teraz wiemy?
2.    Przebieg choroby
3.    Konsekwencje choroby:
zielony problemy oddechowe
zielony tracheostomia
zielony komplikacje w krtanii i drogach oddechowych
zielony miopatie, atrofie, osłabienie fizyczne
zielony komplikacje neurologiczne
zielony trudności poznawcze i komunikacyjne
4.    Logopeda: kiedy zaczynamy?
5.    Możliwe objawy i przykładowe interwencje:
zielony problemy z dolnymi i górnymi drogami oddechowymi
zielony problemy z głosem: dysfonia
zielony problemy z połykaniem: dysfagia
zielony problemy kognitywno-komunikacyjne
6.    Aspekt socjalny
7.    Higiena

Termin: 02.03.2021, godzina 20.00 – 22.00
Cena webinaru: 129 zł
Pobierz Regulamin Kursów

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia - Covid 19 - rehabilitacja logopedyczna ONLINE

Podczas szkolenia wychowawcy oraz nauczyciele moga dowiedzieć sie, jak podnosić swoje kompetencje jako wychowawcy, jakie są kluczowe aspekty bycia wystarczająco dobrym wychowawcą, poznają zasady skutecznej i  pozytwnej komunikacji z uczniem i jego rodzicem, postępowanie i rolę wychowawcy w sytuacji konfliktu w grupie,  budowanie przymierza oraz sposoby na integracjię grupy poparte kokretnymi praktycznymi wskazówkami oraz ćwiczeniami.

Prowadzący:
zielony mgr Daria Bochenek-Chmiel – psycholog, psychoterapeuta;  w Centrum In Corpore od blisko 6 lat na co dzień zajmuje się diagnozą, psychoterapią dzieci i młodzieży, psychoeduakcją i poradnictwem dla rodziców dzieci w każdym wieku i z różnymi trudnościami wychowawczymi, rozwojowymi oraz emocjonalnymi, prowadzi również Treningi Umiejętności Społecznych dla dzieci z trudnościami  funkcjonowania społecznego, przystosowawczymi, adaptacyjnymi lub interpersonalnymi. Swoje kwalifikacje stale podnosi poprzez uczestnictwo w różnych szkoleniach, superwizjach. Swój warsztat pracy opiera w dużym stopniu na założeniu, że nie tylko wiedza, doświadczenie ale przede wszystkim rozwój osobisty i praca własna terapeuty rzutuje na uzyskanie wysokich kompetencji jako specjalisty w dziedzinie zdrowia psychicznego i relacji międzyludzkich.

Ramowy plan szkolenia:
1. Cechy wystarczająco dobrego wychowawcy.
2. Kluczowe aspekty roli wychowawcy.
3. Jak mówić by nas słuchano – zasady skutecznej komunikacji, komunikacja “ja”.
4. Postępowanie w przypadku konfliktu w grupie.
5. Zasady zapewnienia poczucia bezpieczeństwa oraz poprawnych realcji w grupie poprzez budowę przymierza/kontraktu grupowego  oraz integrację grupy.
6. Praktyczne ćwiczenia z zakresu komunikacji interpersonalnej, integracji grupy.
7. Relacje wychowawca-rodzic ucznia.

Szkolenie skierowane do:
- wychowawców oraz nauczycieli grup dzieci w każdym wieku.

Uczestnik po odbyciu szkolenia otrzyma zaświadczenie obejmujące tematykę szkolenia oraz zakres godzinowy.
Uczestnik osiągnie następujące efekty realizacji usługi rozwojowej:
Wiedza: Uczestnik szkolenia będzie wiedział jak podnosić swoje kompetencje jako wychowawca, jakie są kluczowe aspekty roli wychowawcy oraz będzie znał zasady skutecznej komunikacji .

Umiejętności: Uczestnik szkolenia będzie umiał postępować w przypadku konfliktu w grupie.
Kompetencje społeczne: - uczestnik w zakresie kompetencji społecznych posiada umiejętność samokształcenia i dążenia do rozwoju i zgłębiania wiedzy z zakresu kompetencji wychowawczych.

Czas trwania: 5 h dydaktycznych
Koszt: 250 zł/ osoba
Termin: 20.02.2021

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia - Szkolenie Kompetencje Wychowawcze

Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jakie metody stosować do pracy z dzieckiem ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się. Dodatkowo usystematyzowana zostanie wiedza na temat pojęć dysleksja, dysortografia, dysgrafia i dyskalkulia oraz udziału nauczyciela w procesie diagnostycznym.

Prowadząca:
zielony Urszula Rogalska – pedagog, terapeuta specjalny, doradca zawodowy, wykładowca akademicki, diagnosta pedagogiczny. Jest specjalistą ds. dysleksji i pracy z dziećmi i młodzieżą z trudnościami z emocjami i w zachowaniu. Swoją wiedzę diagnostyczną rozpoczynała w bydgoskiej poradni psychologiczno-pedagogicznej. Przez lata podwyższała i uzupełniała swoje kwalifikacje na różnorodnych studiach podyplomowych. Dodatkowo również zwiększała swoje doświadczenie zawodowe współpracując z ośrodkami silnie związanymi z pracą z rodzicami i dziećmi z trudnościami w nauce, zachowaniu i emocjach. Od 10 lat związana jest z Zespołem Szkół Prywatnych „Twoja Przyszłość” w Sosnowcu sprawując stanowisko koordynatora ds. pomocy psychologiczno-pedagogicznej na terenie całego Zespołu Szkół i jednocześnie będąc terapeutą i pedagogiem. Za swoją pracę w 2018 roku została odznaczona Nagrodą Prezydenta Miasta Sosnowca.
Swoją wiedzą dzieli się ze słuchaczami na studiach podyplomowych oraz w ramach spotkań na radach pedagogicznych.

Plan ramowy
zielony Definicje
zielony Etiologia
zielony Diagnostyka
zielony Opinia
zielony Wewnątrzszkolny system dostosowania wymagań edukacyjnych
zielony Egzaminy a „dysleksja”

Uczestnicy biorąc udział w ćwiczeniach będą mogli usystematyzować wiedzę na temat pojęć dysleksja, dysortografia, dysgrafia, dyskalkulia. Ponadto zostaną stworzone sprawdzone sposoby pracy z dziećmi ze specyficznymi trudnościami na terenie szkoły na każdym przedmiocie. Zostaną wyjaśnione ważne dla uczestników spotkania kwestie związane z ocenianiem pracy na lekcji dziecka z „dysleksją”. Stworzony zostanie wewnątrzszkolny system dostosowania wymagań edukacyjnych. Omówione zostaną ważne wiadomości zapisane w opiniach dzieci.

zielony psychologów
zielony wszystkich osób, które są zainteresowane tematyką specyficznych trudności w uczeniu się

Uczestnik osiągnie następujące efekty realizacji usługi rozwojowej:
Wiedza: Uczestnik szkolenia będzie wiedział jakie metody stosować do pracy z dzieckiem ze specyficznymi trudnościami w uczeniu się, będzie wiedział czym jest dysleksja, dysortografia dyskalkulia oraz jaki jest udział w procesie diagnostycznym wymienionych zaburzeń.

Umiejętności: Uczestnik szkolenia będzie umiał stworzyć wewnątrzszkolny system dostosowań wymagań edukacyjnych.
Kompetencje społeczne: - uczestnik w zakresie kompetencji społecznych posiada umiejętność samokształcenia i dążenia do rozwoju i zgłębiania wiedzy z zakresu pracy z dzieckiem z dysleksją

Czas trwania: 10 h dydaktycznych
Koszt: 500 zł/ osoba
Termin: 13.12.2020

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia - Praca z dzieckiem z dysleksją

Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jakie metody stosować do pracy z dzieckiem z nadpobudliwością psychoruchową. Dodatkowo usystematyzowana zostanie wiedza na temat pojęć ADHD i ADD oraz udziału nauczyciela w procesie diagnostycznym.

Plan ramowy:
zielony Przyczyny, przebieg oraz fizjologia zaburzenia
zielony ADD a ADHD - diagnostyka
zielony Opis ucznia ADHD
zielony Zasady pracy z uczniem z ADHD

Uczestnicy biorąc udział w ćwiczeniach będą mogli stworzyć wspólnie procedury postępowania z dzieckiem z ADHD i ADD na terenie swoich przedmiotów. Omówione zostaną spostrzeżenia i problemy wynikające na terenie szkoły w pracy z dzieckiem z trudnością.

zielony wszystkich osób, które są zainteresowane tematyką ADHD i ADD

Uczestnik osiągnie następujące efekty realizacji usługi rozwojowej:
Wiedza: Uczestnik szkolenia będzie miał wiedzę na temat przyczyn, przebiegu oraz fizjologii zaburzeń ADHD, ADD, zasad pracy z uczniem z ADHD. Ponadto będzie wiedział jak powinna wyglądać diagnostyka różnicowa ADHD i ADD

Umiejętności: Uczestnik szkolenia będzie umiał stworzyć procedurę postępowania z dzieckiem z ADHD i ADD na terenie swoich przedmiotów.
Kompetencje społeczne: - uczestnik w zakresie kompetencji społecznych posiada umiejętność samokształcenia i dążenia do rozwoju i zgłębiania wiedzy z zakresu pracy z dzieckiem z ADHD i ADD

Czas trwania: 10 h dydaktycznych, szkolenie Online
Koszt: 500 zł/osoba
Termin: 10.01.2021

Zapisy poprzez: formularz zgłoszenia - Praca z dzieckiem z ADHD i ADD

Podczas szkolenia uczestnicy dowiedzą się jak ważne są komunikaty werbalne oraz niewerbalne, jakie są warunki skutecznego przekazu, jak ważna jest marka osobista oraz w jaki sposób można stać się marką.
Ponadto zyskają umiejętność rozmowy, wzbudzania zaufania i budowania pozytywnych relacji

Prowadząca:
zielony Marianna Dufek - Filolog, kulturoznawca ze specjalnością filmoznawstwo z Telewizją Polską jest związana od ponad 30 lat. lat studenckich – współpracę z Ośrodkiem TVP w Katowicach rozpoczęła w 1985 roku, kiedy studiowała na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. W latach 80. ub. wieku prowadziła programy o tematyce młodzieżowej i lifestylowej, tworząc nowatorskie jak na owe czasy formaty audycji.
W 2018 roku  Marianna Dufek została odznaczona przez Prezydenta RP Brązowym Krzyżem Zasługi, który docenił Jej osiągnięcia zawodowe. W 2019 otrzymała Złoty Laur Umiejętności i Kompetencji

Plan ramowy:
zielony Komunikat werbalny ( wygląd, kontakt wzrokowy, gestykulacja, język przestrzeni, interpretacja i ekspresja mówienia)
zielony Komunikat niewerbalny
zielony Warunki skutecznego przekazu ( konstrukcja wypowiedzi, zrozumiałość, jak zainteresować odbiorcę, akceptacja, wiarygodność
zielony Jak ważna jest marka osobista
zielony W jaki sposób można stać się marką
zielony Co składa się na markę osobistą
zielony Jak rozmawiać, wzbudzać zaufanie i budować pozytywne relacje
Uczestnicy biorąc udział w ćwiczeniach będą mogli przyjrzeć się zachowaniu w różnych sytuacjach i przeanalizować jego wpływ na budowanie pozytywnego wizerunku. Otrzymają informacje zwrotne na temat tego, jak inni mogą nas spostrzegać i jakie to może rodzic konsekwencje. Opracują także swoją strategię na budowanie własnej marki, także w sieci

zielony psychologów
zielony wszystkich osoby, które są zainteresowane tematyką komunikacji interpersonalnej

Uczestnik osiągnie następujące efekty realizacji usługi rozwojowej:
Wiedza: Uczestnik szkolenia będzie wiedział czym są komunikaty werbalne i niewerbalne i jak ważne są w procesie skutecznego przekazu, oraz będzie wiedział w jaki sposób można stać się marką.

Umiejętności: Uczestnik szkolenia będzie umiał przeprowadzać rozmowę w sposób wzbudzający zaufanie oraz budujący pozytywne relacje.
Kompetencje społeczne: - uczestnik w zakresie kompetencji społecznych posiada umiejętność samokształcenia i dążenia do rozwoju i zgłębiania wiedzy z zakresu komunikacji interpersonalnej oraz autoprezentacji.

Czas trwania: 5h dydaktycznych, szkolenie Online
Koszt: 250 zł/ osoba
Termin 17.12.2020
Pobierz Regulamin Kursów